Synagoge Winsum

Stichting Behoud Synagoge Winsum

Familie Garson Garson

De vader van Garson Garson, Emanuel Garson, kwam op 51-jarige leeftijd in 1820 naar Winsum om de weduwe Rachel Oeser- Levie , met drie kleine kinderen, te trouwen. Hij was naast koopman ook godsdienstonderwijzer, een beroep, waaraan in de Joodse Gemeente duidelijk behoefte was. Uit dit tweede huwelijk van Rachel werden twee dochters geboren en een zoon.

De zoon Garson (1825-1901) werd later koopman in vlees. Hij trouwde op 45-jarige leeftijd in Warffum met Eleena van der Reis (1837-1919). Ze kregen vijf kinderen: Klaartje in 1872, Minko in 1874, Hartog in 1877, Jozef in 1880, en Filippus (1882-1883). Ze woonden op het Kerkpad en verhuisden later naar de Nieuwstraat, nu nummer 42.

Klaartje werd dienstmeisje en werkte onder meer in Warffum en Amsterdam. Ze trouwde later met Emanuel Eckstein uit Uithuizen. Ze overleed in 1924.

minko_garsonMinko groeide in Winsum op met zijn twee broers Jozef en Hartog. Hij ging in militaire dienst. Na zijn diensttijd in Den Helder als fourier, werd hij conducteur bij NS op de lijn Amsterdam-Den Helder. Hij was gemengd getrouwd. Minko overleed in Heerlen in 1923.

Hartog en Jozef bleven in Winsum; beide waren ongehuwd en waren veehandelaar, annex slager. Hartog was klein van stuk en had een bocheltje. Hij maakte in 1937 uit vrees voor de toekomst een eind aan zijn garsonleven.

Jozef Garson was in tegenstelling tot zijn broer opgewekt van aard. Hij ging toen de handel in vlees terugliep ook werken als hulpober. Zo werkte hij bij café Til in Winsum en het familiehotel in Paterswolde. In de oorlog nam hij Izaäk Berg in huis. Een dag voor zijn vertrek naar Westerbork, ging hij nog bij de familie Til langs om afscheid te nemen. In Westerbork werd hij al binnen een week afgevoerd naar Auschwitz. Zijn overlijdensdatum is 23 november 1942.

Synagoge Winsum © 2013 by NLvdW Frontier Theme